Паметна плоча на д-р Начо Планински

baraban.bg

Паметна плоча на д-р Начо Планински

   Паметна плоча на д-р Начо Планински беше открита днес на входа на административния блок на МБАЛ «Д-р Иван Селимински»-Сливен, като част от проявите по повод 140 години от създаването на болницата, които се отбелязват тази година. Инициативата е на семейство Надежда и Аспарух Панови – родственици на видния лекар, осъществена със съдействието на болницата.   

   «Това е първата проява, която предприехме за отбелязване на 140-та годишнина от създаването на болницата. Д-р Начо Планински е една интересна фигура в живота и историята на град Сливен – краевед, читалищен деятел, един от основател на здравеопазането в града», каза при откриването изпълнителният директор на МБАЛ «Д-р Иван Селимински» д-р Васислав Петров.

   Аспарух Панов благодари за подкрепата от страна на болницата и други институции, съпричастни с идеята за поставяне на паметна плоча на видния лекар. «Развълнуван съм от това събитие и за мен е чест, че имахме подкрепа да почетем по този начин паметта на д-р Начо Планински», каза Аспарух Панов, който подготвя за издаване библиография за видния лекар, със съдействието на Регионална библиотека «Сава Доблоплодни».

   Д-р Начо Планински е околийски лекар в Сливен в продължение на 17 години и втория управител на сливенската болница, създадена през 1879 година. За няколко месеца първи директор е бил д-р Миркович, а след него - д-р Начо Планински, управлявал здравното заведение 16 години /от октомври 1879 г. до смъртта си през 1895 г., когато умира от тиф, заразен от свой пациент/. Д-р Планински е и един от съоснователите на Българския червен кръст.

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version