60 години от полета на Юрий Гагарин

baraban.bg

60 години от полета на Юрий Гагарин

   На 12 април 1961 г. светът научава новината, че космически кораб с човек на борда е обиколил Земята! Юрий Гагарин е името на първия космонавт.

   На 12 април 2021 г. Астроклубът в Сливен, приятели и почитатели на астрономията и космическите изследвания, ще отбележат знаменателната годишнина! Имаме удоволствието да Ви поканим на 12 април т.г. (понеделник), в 19 часа българско време, в Google Meet на виртуална среща с един астроном и един космически блогър.

   Доц. Д-р Евгени Овчаров е ръководител на Катедра Астрономия към Софийския университет, с основни научни интереси в областта на извънгалактичната астрономия – активни галактични ядра и Нови звезди в близки галактики. Той ще ни разкаже за „Българските екзопланети” – планети около други звезди, открити и изучавани от българи.

   Д-р Светослав Александров е автор на сайта КОСМОС БГ – източник на актуална научна информация за космическите изследвания. Стартиралият през 2007 г. уеб-сайт има 12 000 последователи! Д-р Александров е молекулярен биолог. Автор е на научнопопулярните книги: „Космическата колонизация – неосъществената мечта”, „Аз – виртуалният астронавт”, и художествената - „Сред пясъците на Саркания”. Светослав Александров ще говори по темата: „Частната инициатива в космонавтиката – 60 години след подвига на Гагарин”.

   Напомняме, че на 10 април т.г. се навършват 42 години от полета на Георги Иванов – първият български космонавт!

   Очакваме ВИ на 12 април в 19 часа! Моля, последвайте линка:    https://meet.google.com/nfv-moma-dsn  

baraban.bg ©

Top Desktop version