Сайтът на гражданското общество

baraban.bg

Мнения

На 1 май Сливен ще бъде домакин на колоездачно състезание за Купа „Милко Димов – Илия Кръстев“

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Сливен отново ще бъде домакин на колоездачно състезание за Купа „Милко Димов – Илия Кръстев“. Спазвайки традицията, Колоездачен клуб „Сините камъни“, със съдействието на Община Сливен и тази година организира спортната надпревара, която обичайно се провежда през месец май и е в памет на най-известните български колоездачи за всички времена Милко Димов и Илия Кръстев. 

Посещения: 150

Неделен гост: Мария-Бойка Малинова за своя дядо Стефан Македонски и неговата паметна плоча в Сливен

   Наследството, което получих от своите родители, а те от своите, беше документи и истории, разказвани вместо приказка. Героите в тях бяха родени под Сините камъни, в Жеравна или Ичера. Бяха отстоявали свой житейски път и можеха в неговия край да гледат всекиго в очите.

 

   Започнах да подреждам семейния архив. Именно тогава, на път към Морето, спрях в родния град на моя дядо Стефан Македонски. От документи знаех, че през 1935 г. в град Сливен е открит официално паметника на Хаджията. Поканени са били много гости, сред тях е и той.  Вечерта в залата на читалище „Зора“ е изнесен тържествен концерт, а след него гостите коментират колко е силно усещането отново да се върнеш при своите корени и то по такъв значим повод. Нужно е малко въображение да се усети, дори от разстояние, атмосферата създадена при откриването на паметника и от събирането на едно място на толкова земляци, пръснати от живота из цялата държава. 

Посещения: 208

Неделен гост

 

 

 

   

 

 

 

   ...Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин? (Иван Вазов)

Посещения: 111

Подкатегории

baraban.bg ©

Top Desktop version