Сайтът на гражданското общество

baraban.bg

Мнения

Неделен гост: Лепеница

   Тази Лепеница е в община Ракитово, на 17 км от градчето и по-близо до Велинград, но и по двата пътя досами пещерата може да се стигне само с високопроходим (или поне висок) автомобил. (Другата Лепеница е в Белоградчишко.) 

   Та, тази, родопската Лепеница, наричат още Дионисиевата пещера, защото според легендите, тук нимфите отглеждали малкия Дионис. Не ще да му е било много комфортно на малкия, че вътре не може да се разчита на уют. Това е хоризонтална пещера, но на три етажа. На първия тече подземна река и естествения вход на пещерата влиза направо в нея, та затова малко по-нагоре пещерняците са отворили вход към втория етаж, който е сух, но при дъждовно време се образували четири езера, после остават две (температурата на този етаж е десетина градуса, но от най-долния си лъхаше голям студ). Третият етаж е също сух, но недостъпен, поне за простосмъртни.

   Пещерата била дълга малко над два километра, или поне до там са стигали по-опитните от нас. За любопитния турист са обособени три маршрута на втория етаж, като се влиза съответно на 200, 400 или 600 м. Ако 200 м ви се виждат малко, да ви кажа, че условията вътре са доста екстремни и много хора признават, че са се връщали след първите метри. Пещерата не е благоустроена, само е обезопасена, поради което в нея се влиза с екипировка (ботуши, каска, челник) и водач. Влизането е на малки групи до 10 човека. Поради изисквания за безопасност не се допускат посетители с проблеми в опорно-двигателния апарат или други специфични заболявания, недай си Боже клаустрофобия, както и деца под 7 години. Но усилията си струват, тъй като пещерата е единствената мраморна в България, богата на сталагмити, сталактити и сталактони и е изключително красива. Тук са открити впечатляващи пещерни бисери, изложени в Природонаучния музей в София. Отделно, че в нея обитавали 24 вида животни от които 6 вида прилепи и 6 други същества, категоризирани като троглобионти (живещи единствено в пещери). Няма да ви показвам снимки от вътре, защото никак не са добри – просто трябва да се види. 

Посещения: 111

Прегледи за туберкулоза от 17 до 21 юни в Сливен

    Дни на отворени врати и безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат от 17 до 21 юни в Сливен. Те ще се извършват отново в специализирания кабинет на Отделението по пневмология и фтизиатрия на „МБАЛ Д-р Иван Селимински – Сливен“ от 8.00 до 12.00 часа. Кабинетът се намира на адрес - гр. Сливен, ул. „Сергей Румянцев“ № 2. На всички желаещи ще се извърши безплатен скрининг за риска от туберкулоза чрез преглед, консултации, попълване на анкетна карта и др.


   Седмиците на отворените врати осигуряват добра разкриваемост на случаите на туберкулозна инфекция. Тя е заболяване, което продължава да представлява заплаха за общественото здраве. Причинителят е туберкулозния микобактерий, който се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Човек се заразява предимно по въздушно – капков път чрез отделени от болните туберкулозни бактерии във въздуха при кашляне, кихане, разговор. Много по-рядко е възможно заразяване по хранителен път чрез консумиране на мляко или млечни продукти от болни животни. Рискови фактори могат да бъдат тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, непълноценно хранене, лоши битови условия. Заболяването е по-често при имунокомпрометирани лица.

Посещения: 260

Утре - детски панаир

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Утре, в Международния ден на детето, 12 до 20 ч. пред сградата на Община Сливен, всяко дете ще може да се включи в някое от забавленията на Детския панаир.

   Ще има специални игри – приложение за мобилни телефони „Музеен детектив“, което може да бъде активирано в пространствата на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ и галерия „Сирак-Скитник“. За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, сапунена работилница, грънчарство, макиаж и др. На откритата сцена пред Общината в 16.30 ч. ще започне представлението на Държавния куклен театър „Костенурката Нурка“. Денят ще предложи още атрактивна детска програма: музикални спектакли, танци и игри за най-малките. Ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, влизайки в ролята на огнеборци. Община Сливен радва малките жители и с надуваеми атракциони – популярни анимационни герои, които ще бъдат разположени на пл. „Хаджи Димитър“ на 31 май и 1 юни. Всички инициативи са с вход свободен.

 

Посещения: 980

Подкатегории

baraban.bg ©

Top Desktop version